INTERVIEW - Axelle Klinckaert optimistisch over de toekomst

Elien Van Deynse   ‐  Woensdag 5 jun 2019

On her way back

Door een blessure aan de knie missen we Axelle Klinckaert (GymMax) aan de aftrap van de Flanders International Team Challenge. De optimistische gymnast werkt hard aan haar come back.

Vorig jaar zagen we Axelle Klinckaert op heel wat internationale competities in actie. Het springkonijn was in haar element en wist de bronzen medaille aan grond te bemachtigen op het Europees kampioenschap in Glasgow (GBR). Ook op het WK in Doha (QAT) schopte ze het tot in de allroundfinale. Dat ze het nu was rustiger aan moet doen valt tegen, maar de altijd vrolijke Axelle laat zich allesbehalve kennen.


> Wanneer ben je door je knie gegaan?

A - Op 2 april, toen ik aan het trainen was aan grond, mijn lievelingstoestel. Ik voelde dat er iets niet goed was in mijn knie en achteraf bleek dan dat het mijn voorste kruisband was. Eigenlijk een geluk bij een ongeluk want mocht het ook mijn achterste geweest zijn dan waren we nog veel verder van huis.

> Wanneer ben je terug beginnen trainen?

A - Drie weken geleden ben ik eigenlijk effectief terug beginnen met trainen in de zaal op bepaalde toestellen. Zo ben ik aan brug al aan het opbouwen. Voor de springtoestellen zal dat nog wat langer duren. Ik doe natuurlijk wel heel veel specifieke oefeningen en ga dagelijks naar de kine.

"Ik probeer mezelf constant af te remmen zodat ik me niet overdoe."

> Je bent al eens geblesseerd geweest enkele jaren geleden, neem je dit mee in je huidige revalidatie?

A - Ja toch wel. In het begin van mijn blessure was ik natuurlijk wel triest maar ik heb heel snel de klik gemaakt om vooruit te kijken. Het heeft geen zin om bij de pakken te blijven zitten. Ik dacht, "ik kom er wel weer uit". Ik ben dus echt wel optimistisch en hoop gewoon dat alles mooi volgens schema loopt.

> Hoe sta je er momenteel fysiek voor?

A - Goed eigenlijk! De spieren rond mijn knie zijn al heel veel versterkt wat mijn revalidatie alleen maar ten goede komt. Binnenin mijn knie is er natuurlijk nog wel wat werk. Ik heb ook geen pijn meer. Al voel ik wel dat mijn knie nog niet 100% functioneert zoals het zou moeten. Ik heb het EK dit jaar gemist en onmiddellijk erna de klik gemaakt om vooruit te kijken.

> Wat was jouw mooiste moment in de afgelopen jaren?

A - Het European Youth Olympic Festival in Georgië was echt mijn hoogtepunt. Ik nam er in 2015 aan deel als junior en won er maar liefst 4 medailles. Zilver in team, zilver allround en goud aan grond en balk. Dat is echt een wedstrijd die ik enorm koester.


"Wacht maar, ik ga me nog bewijzen!"

> Hoe gaat het intussen op training?

A - Ik heb echt heel veel aan de meisjes. We praten totaal niet veel over de blessure en denken altijd positief! We lachen veel en moedigen elkaar op training ook voortdurend aan. Dat maakt ons echt sterk als team.

> Wat is je volgende doel?

A - In theorie duurt mijn revalidatie 6 maand. Ik ben dus hard aan het werken aan mijn come back. We zullen na die periode moeten aftoetsen met het medisch team om te zien hoever ik sta in het proces. Al hoop ik natuurlijk dat ik er zal staan voor het GOBELGYM-team tijdens het wereldkampioenschap in Stuttgart (GER).

> Hoe denk je dat de andere seniores het zullen doen op de FIT-Challenge?

A - Ik ben er van overtuigd dat ze alles op alles gaan zetten en het beste van zichzelf geven. Ze hebben er hard naartoe gewerkt en hebben er ook veel vertrouwen in!

Wij wensen Axelle nog heel veel succes in haar revalidatie en hopen dat ze snel terug is!